IMNUL SCOLII DE VARA >> HI-Q-BUNA DIMINEATA!!

2007 - doar inceputul ...

Multi romani se intreaba daca vara 2007 este doar un accident. Daca si in anii urmatori temperaturile vor fi similare celor suportate de ei in aceste zile. Parerile sunt oarecum impartite. Pe de o parte, climatologii si ecologistii prevad, pentru 2008, cel putin o vara la fel de caniculara. In termeni concreti, ei sustin ca anul viitor temperatura va creste, in sudul tarii se va accentua fenomenul desertificarii, in vreme ce iarna va fi fara zapada. Pe de alta parte, meteorologii se feresc sa faca prognoze definitive pentru vara viitoare, invocand argumentul ca estimarile pentru perioade mai mari de sase luni sunt nesigure. Cu toate acestea, si ei sunt de acord cu estimarea ca in 2008 vom avea si mai multe zile tropicale, pe cand cele de iarna se vor reduce semnificativ.
Directorul Greenpeace Romania, Ana-Maria Bogdan, sustine transant ca si anul viitor vom fi supusi la acelasi chin: canicula. "Temperatura va continua sa creasca. Ne vom confrunta cu desertificarea sudului tarii." Mai mult, in vreme ce o parte de tara este parjolita, "in alte zone este posibil sa avem alunecari de teren si inundatii. Acestea vor fi cu atat mai grave cu cat Romania este afectata de taierea masiva a padurilor".
Conform specialistilor, anul viitor va fi caracterizat prin cresterea frecventei zilelor tropicale, precum si prin descresterea numarului de zile de iarna.
Baddour Omar, doctor in climatologie in cadrul Organizatiei Mondiale a Meteorologiei (OMM) de la Geneva (Elvetia), ne-a spus ca, potrivit scenariilor climatice globale, vom asista la o incalzire in timpul iernii cu aproximativ doua grade Celsius si o incalzire in timpul verii mult mai accentuata, mai bine de trei grade in nordul Romaniei si peste patru grade in sud. Conform estimarilor pentru tara noastra, "tendintele climatice actuale nu sunt catusi de putin linistitoare", spune Baddour. Mai mult, si directorul ANM, Ion Sandu, recunoaste ca "resursele de apa sunt din ce in ce mai sarace. Seceta pare sa se instaleze tot mai des, iar sudul tarii e amenintat de desertificare. "Nu putem sti mai devreme de sase luni ce se va intampla. Ar insemna sa dam in bobi".
Pe de alta parte, specialistii recunosc faptul ca schimbarile climei sunt provocate in mare parte de om. Directorul Greenpeace Romania, Ana-Maria Bogdan, avertizeaza ca "in cazul in care nu se reduc emisiile de dioxid de carbon cu 20% pana in 2020 riscam ca temperatura Pamantului sa creasca in medie cu doua grade fata de cat este acum, iar schimbarile climatice vor fi fara precedent in istoria omenirii". Una dintre acestea va fi, cu siguranta, cresterea nivelului marilor si oceanelor. "Romania va fi direct afectata", sustine Bogdan, adaugand ca "este posibil ca nu peste mult timp litoralul sa nu mai arate deloc asa cum il stim. Apa marii va rupe din uscat vreo cativa metri". De altfel, fenomenul de eroziune a plajelor este prezent de cativa ani buni, iar in viitor se va accenta.

Niciun comentariu: