IMNUL SCOLII DE VARA >> HI-Q-BUNA DIMINEATA!!

Gigi Becali= patologie + teatru



Gigi Becali, patronul echipei de fotbal Steaua, se da din nou in spectacol.
De cateva zile, latifundiarul are pretentia ca toate vietuitoarele din curtea celei mai galonate formatii din Romania sa i se supuna orbeste. Becali l-a calcat in picioare pe antrenorul Gica Hagi, care a acceptat postura de pres, motivand sec: „Eu apar fotbalul”.


Crizele de isterie din ultimele aparitii televizate ale omului politic, finantatorului, filantropului, ctitorului Gigi Becali au socat si intrigat deopotriva.

Specialistii in tainele comportamentului uman cred ca iesirile violente in decorul bunului-simt si atitudinea de Mesia gata sa vindece Romania de toate relele e un amestec de patologie si teatru. Un expert in branding e convins ca Becali face si el ce stie si ce a facut de cand a aparut in piata publica, pe creasta unui munte de bani: circ.

„Nu iubeste nici oamenii, nici pe Dumnezeu”

Psihiatrul Florin Tudose a scris despre Becali in cartea „Psihopolitica Recidiva” (Editura Psyche, 2004). Tudose avertiza ca avem de-a face cu un individ care „nu se sinchiseste de reguli, de adevar sau de logica, iar lumea pe care o construieste este cea a dorintelor sale, de copil frustrat care acum se rasfata”.

„Asta e vestitul Gigi Becali. Latinii au o vorba care s-ar traduce asa: in furtuna se vad marii barbati. A aparut o criza la Steaua si iata-l in toata splendoarea lui. Acum il vedem si cat e de religios, de familist, care sunt valorile in care crede. Atunci cand a spus ca l-a adus pe Hagi la Steaua pentru ca e un antrenor bun, a mintit cu buna-stiinta. Tot circul asta ar putea fi pus la cale de un consilier de imagine, iar Becali are vina de-a fi fost de acord cu aceasta marsavie. El a vrut de fapt sa cumpere gloria lui Hagi, pentru ca el asta face: cumpara. Ce mi se pare grav e ca pretinsul religios Becali isi foloseste aproapele. El nu iubeste nici oamenii, nici pe Dumnezeu. Se iubeste pe sine. Comite cel mai grav dintre cele sapte pacate: trufia. Omul trufas e atat de orb incat se crede cel mai puternic”, explica psihiatrul.

CRISTINA LEVITCHI:

„Manipuleaza masele zambind”


Florin Tudose a descoperit ca Gigi e un talentat actor, pe care nu-l ajuta insa textul: „Oamenii se uita, rad, dar nimeni nu iubeste cabotinii. E un impostor atatat de ura viscerala. El stie ca nici cel mai mare antrenor din lume n-ar suporta presiunea care o pune pe Hagi. E drept, nu rezist sa nu-l vad la televizor macar zece minute. Lumea se uita ca la minunea-minunilor”.

Nici psihologul Cristina Levitchi nu crede ca Becali e pur si simplu un mojic, repetent la buna-crestere, cu mintea inecata in betia puterii financiare: „E un tip charismatic. Seamana un pic si cu Basescu, in sensul ca e cam heirupist. E foarte temperamental, dar nu putem
sti cat e patologie si cat regie in declaratiile sale. Pozeaza in populistul umanist, dar nu arata respect pentru valori umane funda-mentale. El de fapt manipuleaza masele si o spune cu zambetul pe buze. Daca ajungi sa convingi lumea ca esti familist si religios poti castiga voturi multe. Forta financiara l-a dezechilibrat. Crede ca totul i se cuvine. Are o atitudine tiranica. Poate joaca un rol, pentru ca stie ca lumea tanjeste dupa un tatuc aspru, dar bun, omenos”.

STRATEGIE

„Face mereu circ, sa apara la televizor”


Bogdan Naumovici, director de creatie la agentia de publicitate Leo Burnett, stie cum se construieste un brand, cum se vinde o imagine. In atitudinea lui Becali distinge semnele clare ale unei strategii.

„Chiar daca azi spune una despre Hagi, ca e cel mai frumos si destept, si maine zice alta, ca e un dobitoc, Becali e de fapt foarte consecvent cu sine insusi. Omul asta face si el ce stie: paine si circ. Stie ca, indiferent cum, trebuie sa iasa circ. Asa a fost mediatizat, asa s-a construit pe sine in public. Si circul prinde la romani. Asta e, ne place circul, o sa ne trezim cu Becali prin parlament. Are palatul cu numarul unu, cu lumini ros-albastre, bani gramada, e normal ca si-a pierdut total simtul masurii. Are si o viclenie nativa. Cumpara jucatori, cumpara tot ce trebuie, ce i se poate intampla Stelei? Mai jos de locul 2-3 in campionat n-are cum sa cada. Il doare ca ar pierde banii din Liga, dar nicio sansa sa ii elimine alde BATE Borisov. Sa fim seriosi, Becali stie ce face. Nu l-a apucat acum paranoia. El isi vede interesul lui si atat: sa fie in centrul atentiei, sa-l dea la televizor. Hagi stia in ce se baga, de ce ne miram ca a iesit asa?”, rezuma Naumovici.

Florin Tudose n-a uitat si alte momente in care Becali a jucat teatru ca sa fie in centrul scenei: „Acum cativa ani a promis ca le da rente viagere fostelor glorii ale echipei. Cand s-a apucat un pic unul, parca Duckadam, sa ridice glasul, nu le-a mai dat nimic.

Nici cel mai grotesc personaj nu procedeaza asa. Nu poti sa obligi un om sa nu aiba dreptul la opinie, doar fiindca i-ai dat bani. Cand fostul sau tovaras Mihai Stoica a batut un suporter, Becali i-a cumparat tacerea respectivului cetatean. El nu respecta contractele pentru ca e invatat sa trateze oamenii ca pe animale”.

Romanii un popor "tolerant">>Peste o treime dintre români vor ca romii să fie mutaţi în locuri special amenajate

Peste jumătate din români nu au avut niciodată un conflict cu cetăţenii de etnie romă, dar peste o treime au declarat că sunt de acord cu mutarea romilor în locuri speciale, la periferie, într-un cartier separat sau chiar o ţară a romilor, arată datele unui sondaj realizat de Asociaţia Romani Criss.

Asociaţia Romani Criss a demarat campania "Testează-ţi sănătatea civică!", eveniment la care 600 de persoane au răspuns la câteva întrebări referitoare la cetăţenii de etnie romă.

Potrivit unui comunicat al asociaţiei unul dintre rezultatele surprinzătoare este faptul că formarea stereotipului negativ faţă de romi se realizează fără influenţa experienţei personale. Astfel unul din cinci români nu doreşte să stea în acelaşi oraş cu romii deşi nu au avut niciodată un conflict cu ei.

Peste o treime din cei chestionaţi sunt de acord cu mutarea romilor, majoritatea dintre ei propunând soluţii segregaţioniste - la periferie sau într-un loc al lor, un cartier, un oraş sau chiar o ţară a romilor, în care să trăiască separat de restul populaţiei. De asemenea, 7% dintre respondenţi au dat răspunsuri extremiste - "romii să fie mutaţi la groapa de gunoi", "să moară toţi" sau şi-au exprimat regretul că nu mai trăieşte Antonescu.

O jumătate din respondenţi au spus că nu sunt de acord ca romii să fie mutaţi, aproape 10% dintre ei dorind ca romii şi românii să rămână împreună pentru că "suntem toţi oameni".

LA MULTI ANI !!!!

LA MULTI ANI TUTUROR CE ISI SERBEAZA ONOMASTICA ,,,DISTRACTIE PLACUTA,,,TOT CE VA DORITI,,,SA FITI IUBITI,,,SI SA IUBITI !!!
LA MULTI ANI !!!!

De ce nu se spala romanii...

Suntem pe ultimul loc in Europa la consumul de sapun, detergent si pasta de dinti, ne spalam pe dinti rar, avem carii si cateodata raie si paduchi, dar recuperam "handicapul" cu parfum.


Bucuresti, ora 9.00, intr-o garnitura de metrou moderna. Din reclama la un deodorant, zambeste o tanara ireal de frumoasa. La subrat i se citeste un porc - semn ca a uitat sa foloseasca stickul de dimineata.

Asudand real, un barbat slinos isi lafaie transpiratia pe un scaun si jumatate, sub afisul cu domnisoara. E descheiat la camasa pana la brau si-si arata sexos, la tot vagonul, bicepsii parosi, dominati de o burta sanatoasa, de bere. Lipsa de ventilatie din vagon si de educatie a individului iti seteaza automat respiratia pe minimum, catre sufocare.

Orice calatorie cu mijloacele de transport in comun, fie iarna, fie vara, dar cu acutizare pe canicula, e o ilustrare olfactiva a statisticilor ce spun ca romanul consuma anual numai patru bucati de sapun, doua paste de dinti si putin peste patru kilograme de detergent.

Reprezentanti din industria produselor cosmetice sustin insa ca piata se dezvolta accelerat, dar nu pe segmentul de igiena, ci pe cel de produse premium - parfumuri, deodorante, farduri - care pana in 2010 va creste cifra de afaceri a producatorilor la un miliard de euro, fata de 600 de milioane in prezent. Altfel spus, romanii nu dau multi bani pe sapun si detergent, dar arunca cu salariul in parfumuri, confirmand perfect zicala populara cu izul de „rahat” care razbate chiar si dintre brazi.

„Saptamana igienei la sate”

Se intampla zilnic, indiferent de ora, in Bucuresti, sa nimeresti un loc in care pute a transpiratie. Asta in cel mai important oras al tarii, unde se presupune ca sapunul si apa ar fi la indemana oricui, daca nu se zgarceste la consum din cauza apometrelor. La Harsova, un oras cu multi asistati social si opriri dese de apa din cauza neplatii facturilor, primarul le-a recomandat saracilor sa viziteze, cel putin la doua saptamani, viitoarea baie publica.

Faptul ca locuitorii nu au apa calda, cateodata nici rece ramane o realitate ce contribuie la mirosurile prea intime din multe locuri publice.
Traiul in Romania se simte dupa miros, de cateva secole. Constantin Barbulescu si Vlad Popovici, doi antropologi clujeni, au analizat modernizarea lumii rurale din Romania anilor

1850-1920. Ei au descoperit ca igiena la romani in secolul XIX era cunoscuta si de medici, care confirmau pentru cronicile vremii: „Baie calda generala niciodata nu fac nici femeile, nici barbatii, si acestia nici pe cap nu se spala decat exceptional si unii dintre ei. Se intelege lesne in ce stare e pielea taranului. Un strat de murdarie sta intotdeauna pe dansa”. Din aceeasi sursa aflam ca taranii interbelici erau alergati de jandarmi, in cadrul unor campanii propagandistice de folosire a sapunului, care se numeau „Saptamana igienei la sate

Mihaela, batistuta si unghiutele

Daca unii spun ca taranul roman se spala de doua ori in viata, la nastere si la inmormantare, Constantin Barbulescu ii gaseste scuze pentru lipsa de igiena, in legatura lui cu sacrul: „Cele doua momente tari ale igienei gospodariei corespund cu cele doua mari sarbatori crestine: Pastele si Craciunul, iar baia de sambata se face mai ales in vederea participarii la slujba religioasa de a doua zi”, explica antropologul.

Pentru nesimtirea orasenilor de azi, scuza e gasita de medicul Aurelia Cordeanu, de la Institutul de Sanatate Publica (ISP). Ea spune ca de vina ar fi lipsa educatiei facute obligatoriu, in alte tari, inca de la gradinita: „Se pedaleaza azi mult pe educatie sexuala, prevenirea SIDA, dar astora mici nimeni nu le spune: copii, trebuie sa va spalati pe maini, pe dinti”.

Inainte de 1989, la prima ora, dupa intonarea Imnului, tovarasa ne controla la batistuta, unghiute, iar cand mergeam la toaleta, elevul de serviciu ne stropea mainile cu bromocet. Aflam ca trebuie sa ne spalam pe dinti si de la Mihaela, personajul de desen animat alimentat cu sfaturi tot de specialistii ISP, care au avut fonduri speciale pentru asta, pana in 1985.

Spalatul nu imbolnaveste

Educatia se dovedeste insa insuficienta, atat timp cat poporul e ghidat inca de rationamente precum „daca ma spal prea des pe cap imi cade parul” sau „imi frec dintii din cand in cand cu sare, pentru ca spalatul dauneaza”, iar perceptia generala e bine cunoscuta: „merge si asa”.

Aurelia Cordeanu spune ca in sistemul sanitar nu prea se fac raportari ale bolilor generate de nespalare, insa recunoaste ca la inceputul fiecarui an scolar, la controlul medical sunt gasiti copii cu raie si paduchi, chiar daca cifrele sunt in scadere in ultimii ani.

Medicul dermatolog Sorin Tiplica, vicepresedinte al Societatii Romane de Dermatologie, e ingrijorat de cazurile cu care se confrunta la Spitalul Colentina si e pe cale sa convinga autoritatile sanitare sa demareze o campanie de educatie prin media, pentru a-i convinge pe romani sa se spele.

„Ca medic sunt nemultumit ca nu fac mai mult pentru educatia oamenilor. La spital vad pacienti din toate zonele si toate paturile sociale si pot sa afirm ca e nevoie de educatie ca sa inveti oamenii sa se spele. Producatorii sunt si ei disperati ca nu au clienti. Un producator cunoscut de sapun si-a desfiintat fabrica din Romania si produce in Turcia deoarece aici nu avea suficiente vanzari. In Romania secolului XXI avem multi pacienti cu raie, ceea ce inseamna ca ei nu se spala, dar nici hainele nu si le spala”, spune medicul care crede ca de vina sunt si cei sapte ani de acasa, dar se mira ca educatia ulterioara, anii de scoala si anturajul nu le schimba, unora, deloc mentalitatile retrograde.

In urma Europei

Tot de dragul educatiei si pentru a convinge romanii sa se spele, Consiliul National al Audiovizualului (CNA) a acceptat anul acesta o derogare de la Codul de reglementare a continutului audiovizual, pentru produsele considerate de stricta igiena intima - sapunul, pasta de dinti.

„La cererea producatorilor, membrii CNA au constientizat importanta educatiei in acest domeniu si au permis introducerea in spoturile publicitare a sfatului medicului/farmacistului”, admite Ileana Danalache, responsabila cu comunicarea la CNA.

De altfel, specialistii in publicitate recunosc ca reclamele cu continut educativ, care sa indemne la spalat sau alte obiceiuri normale de viata, dar „no name” (in care nu se implica cu numele vreo firma producatoare sau un produs) s-au facut in Europa in anii ‘60, in timp ce la noi abia acum se recurge la ele, ca la un ultim instrument de civilizare. Desi apa calda s-a inventat demult, romanii inca mai au nevoie de indemnuri ca s-o foloseasca.

Medicul Aurelia Cordeanu crede ca educatia trebuie facuta constant, pentru ca fiecare generatie are nevoie de sfaturi, mai ales daca educatia maturilor are carente in domeniu: „Daca nu vad acasa ca mama si tata se spala, copiii trebuie sa invete macar la scoala asta”.

JEG SAU CUMPATARE?

Ne spalam pe dinti de sase ori mai putin decat trebuie

Producatorii sunt obisnuiti, de ani intregi, cu stilul „relaxat” de consum al romanilor. „Consumul estimat de pasta de dinti in Romania e de 175 ml/persoana/an, ceva mai putin de doua tuburi de 100 ml, in timp ce in Polonia e de 280 ml/persoana/an, in Rusia de 290 ml, in Germania de 350 ml”, se arata intr-un comunicat al firmei Procter&Gamble.

Medicii stomatologi spun ca, pentru o persoana care se spala de doua ori pe dinti zilnic, consumul de pasta ar trebui sa ajunga la 12 tuburi pe an. Aceeasi companie afirma ca piata pastelor si periutelor de dinti inregistreaza o crestere modesta din 2004 pana azi, consumul romanesc continuand sa fie mult sub nivelul tarilor din UE. In privinta periutelor, romanii le schimba si la cativa ani, nu la cateva luni cum o fac alti europeni, iar vizita anuala, de control, la medic e respectata de foarte putini.

Tiberiu Mercurian, de la firma Henkel, spune ca in 2005 un roman consuma aproximativ 3 kg de detergent pe an, in 2006 „punga” marindu-se la 4,93 kg, ceea ce inseamna 32,8 spalari/an/locuitor.

Comparativ, un sloven consuma inca din 2005 9,9 kg de detergent, un ungur - 8,5 kg, un polonez - 4,9 kg si un ceh - 6,4 kg. Mercurian spune ca piata de detergenti a crescut influentata si de explozia numarului de masini de spalat automate, deoarece in urma cu 3-4 ani piata detergentilor era dominata de variantele manuale.

Totusi, numai jumatate din populatia Romaniei traieste la oras si beneficiaza de utilitati, in timp ce mare parte din populatia de la tara continua sa foloseasca sapunul de casa ca unic mijloc de degresare a jegului. Asa se ajunge probabil la cele patru bucati de sapun de toaleta din statistici, consumate de un roman pe an.

COD GALBEN


COD GALBEN

In urmatoarele doua zile, instabilitatea atmosferica va fi accentuata si se va manifesta prin: ploi cu caracter torential, intensificari de vant (50-70 km/h, iar la munte izolat 80-90 km/h), descarcari electrice si izolat grindina. Cantitatile de apa vor depasi local 20...25 l/mp, iar pe arii restranse 45...50 l/mp, dupa cum urmeaza:
- marti 7 august in Muntenia, Dobrogea, jumatatea de sud a Moldovei si zona de munte aferenta;
- miercuri 8 august in Moldova si zona Carpatilor Orientali

Cod galben pentru judeţele Giurgiu, Călăraşi, Constanţa, Ialomiţa, Ilfov, Argeş, Dâmboviţa, Prahova, Buzău, Brăila, Tulcea, Galaţi, Vrancea, Covasna, Harghita, Braşov, Bacău, Vaslui, Iaşi, Neamţ, Suceava, Botoşani şi municipiul Bucureşti,

Florian Pittiş a încetat din viaţă


Boala l-a doborât pe Florian Pittiş. Artistul s-a stins, în jurul orei 15, la Institutul Oncologic Fundeni, unde era internat de două săptămâni. Starea lui s-a agravat de la o zi la alta, iar cancerul de prostată de care suferea s-a transformat în metastaze multiple.

Florian Pittiş a fost internat luni de urgenţă la Institutul Oncologic Fundeni, după ce cu o săptămână înainte făcuse un set de analize tot la Institutul Fundeni.

Familia a ţinut la confidenţialitate şi le-a cerut medicilor să nu vorbească cu presa despre starea artistului. Şi Florian Pittiş a dorit ca informaţiile privind starea sa de sănătate să nu fie divulgate presei sau persoanelor neautorizate, a declarat medicul Mădălina Drăgănescu, citând o notă semnată de Florian Pittiş, pe 2 august. Medicul care l-a îngrijit pe artist a spus că acesta a suportat ultima perioadă din viaţă cu mult umor şi demnitate.

Cunoscut interpret de muzică folk şi om de radio, Florian Pittiş era alintat cu porecla de Moţu. S-a născut pe 4 octombrie 1943 la Bucureşti şi a devenit cunoscut într-un trio cu Anda Călugăreanu şi Dan Tufaru, iar mai târziu, în Cenaclul Flacăra.

Între 1992-2001 a cântat alături de Pasărea Colibri. A jucat şi în câteva filme: Gioconda fără surâs, Adio, dragă Nela, Veronica se întoarce, Înnebunesc şi-mi pare rău. Cunoscută este şi pasiunea sa pentru fotbal, Pittiş fiind membru al Clubului Aristocratic al Rapidului.

LA MULTI ANI !!!!

AZI COLEGA SI PRIETENA NOASTRA AURA OPREA DIN BUCURESTI ISI SERBEAZA ZIUA DE NASTERE...SI CU ACEASTA OCAZIE II URAM TOATE CELE BUNE ,,,SA FIE IUBITA SI SA SE BUCURE DE VIATA SI DE VACANTA !!!
LA MULTI ANI !!!